Home Na peronu Pružne građevine u mreži dalekovoda - Na peronu br. 64


 

 

Sindikat prometnika vlakova Hrvatske

 

Trnjanska cesta 11f

Zagreb, 10000

tel.:  00385 1 378 31 71

fax.: 00385 1 457 60 07

e-mail: spvh@zg.t-com.hr

OIB: 85555259238

žiro-račun: 2360000-1101367698

 


Pružne građevine u mreži dalekovoda - Na peronu br. 64 PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 22 Svibanj 2017 05:34

naslovnica br 64Ma što god se govorilo o najvećim građevinskim poslovima na željeznici vrijednim  gotovo dvije milijarde kuna, treba jasno reći kako se osim tih radova trenutno ne odvija remont niti jednog kilometra pruge. Uskoro predstoji veliko javno nadmetanje za 614 milijuna vrijedan posao elektrifikacije pruge od Zaprešića do Zaboka. Projekt je najvećim dijelom financiran sredstvima Europske Unije. Takvi su poslovi lijep su zalogaj za građevinska poduzeća, pri čemu su „Pružne građevine“ željezničko poduzeće, specijalizirano i opremljeno za radove na prugama velika smetnja. To je zapravo pravi razlog teške situacije u kojoj se „Pružne građevine“ nalaze. Uprava HŽ Infrastrukture od 2015. godine s Predsjednicom na čelu brutalno je provodila političku volju SDP-a s ciljem eliminacije „Pružnih građevina“ s velikih radova financiranih sredstvima Europske Unije. Promjenom vlasti i dolaskom člana Uprave Ivana Kršića malo se što promijenilo. Istina, sada se mreža oko „Pružnih građevina“ plete suptilnije, kadrovskim rješenjima unutar HŽ Infrastrukture koja se lako mogu označiti kao sukob interesa. O tome nešto kasnije.

Nakon što su, odlukom Uprave HŽ Infrastrukture od 30. siječnja 2015. „Pružne građevine“ isključene iz javnog nadmetanja za gradnju pruge Dugo Selo – Križevci, sjekira u med pala je „DIV-u“, „Zagreb Montaži“ i „Dalekovodu“. A niti „Hidroelektra niskogradnja“ nije loša prošla. U međuvremenu pokazalo se kako ipak postoje rješenja da tvrtke u vlasništvu naručitelja (primjeri Latvije, Mađarske) sudjeluju u javnim nadmetanjima i grade na projektima financiranim sredstvima Europske Unije. Agencija Europske Komisije, INEA (Innovation and Networks Agency) u spomenutom slučaju ne vidi sukob interesa, a vrlo zanimljiv bio bi odgovor na sljedeće pitanje: OK, ako su „Pružne građevine“ u sukobu interesa na gradilištima gdje se radovi financiraju sredstvima Europske Unije, zbog čega ne mogu dobiti niti gram posla financiran udjelom iz hrvatskog proračuna?

Ostatak teksta je u novom Na peronu br. 64.

Privitak:
Download this file (Na peronu  64.pdf)Na peronu 64.pdf[ ]4687 Kb
Ažurirano Ponedjeljak, 22 Svibanj 2017 05:40
 
 

U SJEĆANJE

kreso vukovar 2008

Čovjek  može postići  svašta  u životu:  karijeru, osvojiti  medalje, ugrabiti moć,  zaraditi novce, sagraditi kuće,  imati puno djece…

Ipak, najviše što možemo postati,  biti,  je  ecce  homo… biti čovjek. To je bio Krešo. Jednostavno.  I zato  kada se budemo sjećali Kreše sjećat  ćemo se Čovjeka.

Ecce homo,  ecce  Krešo!