Home Razgovori


 

 

Sindikat prometnika vlakova Hrvatske

 

Trnjanska cesta 11f

Zagreb, 10000

tel.:  00385 1 378 31 71

fax.: 00385 1 457 60 07

e-mail: spvh@zg.t-com.hr

OIB: 85555259238

žiro-račun: 2360000-1101367698

 


Razgovori
Umirovljenički osvrt na željeznicu u RH -dio 2. PDF Ispis E-mail
Petak, 29 Rujan 2017 17:23

Za one koji su propustili pogledati 1. dio razgovora s mr. sc. Ivanom Svetopetrićem kratka napomena: gospodin Ivan Svetopetrić otišao je sa željeznice u 57-oj godini života i sa 37 godina radnog staža. Sam reče da je to učinio iz jednog prostog razloga: otišao je onda kad je sam želio a ne onda kad netko drugi želi.
Nama je gospodin Svetopetrić bio i ostao željeznički autoritet vrijedan poštivanja i u svakom razgovoru moglo se puno naučiti upravo o željeznici za koju često mislimo da sve o njoj znamo.
Na žalost, gospodin Svetopetrić otišao je u mirovinu prilično rano, tako da se jedna lijepa željeznička priča gotovo zaustavila. Nasljednike nije odgojio, pa smo siromašniji za vidike s kojih je on gledao željezničko sutra. Ovom prilikom svima nama o željeznici je progovorio s umirovljeničke distance.

 
Umirovljenički osvrt na željeznicu u RH PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 07 Rujan 2017 14:31

Za one koji ne znaju gospodin Ivan Svetopetrić otišao je sa željeznice u 57-oj godini života i sa 37 godina radnog staža. Sam reče da je to učinio iz jednog prostog razloga: otišao je onda kad je sam želio a ne onda kad netko drugi želi. Naime, nije želio da kao mnogi drugi željezničari, koji su bili ugledni stručnjaci otiđe u mirovinu uvrijeđen i povrijeđen.

Čitajući po novinama, a i susrećući ga s vremena na vrijeme na peronima Zagreb GK znali smo da po odlasku u prijevremenu mirovinu nije sjedio skrštenih ruku, naprotiv nastavio je vrlo živahno raditi i djelovati. Rezultat tih aktivnosti je osnivanje udruge Centra za kvalitetu života  Forum  50+; osnovao je  socijalnu zadrugu  Senior servis,  udrugu dijabetičara u Velikoj Gorici te udrugu Zeleni transport -3E koja je i danas aktivna.

U i o željeznici je imao još puno za reći i čini se da je njegov prijevremeni odlazak vrlo veliki gubitak upravo za željeznicu. No, to je danas drugo vrijeme. Danas o željeznici može govoriti s distance a što je i učinio u ovom razgovoru.

Ažurirano Petak, 08 Rujan 2017 17:44
 
Neizravna diskriminacija je opasna i podmukla PDF Ispis E-mail
Petak, 19 Svibanj 2017 16:31

S izv. prof. dr. sc. Mariom Vinkovićem dogovorili smo snimanje još prije Uskrsa. Namjera nam je s nekoliko vrhunskih pravnih stručnjaka ili znanstvenika progovoriti o pravima radnika koja su nejasno definirana u ZOR-u, KU, Pravilniku o radu i drugim aktima koji nas prate u svakodnevnom radu.

Razgovor je potrajao duže od sat vremena, tako da smo ga, radi gledljivosti, podijelili na dva dijela. U ovom dijelu obrađujemo prekovremeni rad, preraspodjelu, gubitak povjerenja kao razlog za izvanredni otkaz te nejednako postupanje prema članovima i nečlanovima sindikata...

Ažurirano Petak, 19 Svibanj 2017 16:38
 
Razgovor s doc.dr.sc. Viktorom Gotovcem PDF Ispis E-mail
Subota, 18 Ožujak 2017 11:53

Razgovor s doc.dr.sc. Viktorom Gotovcem o pravima radnika prije svega bio je dug i zanimljiv. Kad kažemo dug to znači da cijeli video sadrži gotovo 95 minuta razgovora u kojem nije bilo stanke, ni predaha. Počeli smo od Zakona o radu, a završili smo na Zakonu o reprezentativnosti.

Ažurirano Subota, 18 Ožujak 2017 12:23
 
O pravima radnika dio 2. PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 16 Ožujak 2017 10:27

U ovom videu donosimo promišljanja doc.dr.sc. Viktora Gotovca o preraspodjeli radnog vremena. Podsjećamo da je u kolektivni ugovor HŽI ugrađena odredba o mogućnosti preraspodjele radnog vremena a naše pitanje je treba li poslodavac napraviti i objaviti plan kada će i koji će radnik raditi u preraspodijeljenom radnom vremenu ili su dovoljne samo načelne odredbe iz kolektivnog ugovora? Iskoristili smo priliku te se pitanjem nadovezali na pojam prekovremenog rada i izdavanja pismene potvrde za prekovremeni rad, u slučaju preraspodijeljenog radnog vremena.

 

 
«Početak«12345678»Kraj»

Stranica 1 od 8
 

U SJEĆANJE

kreso vukovar 2008

Čovjek  može postići  svašta  u životu:  karijeru, osvojiti  medalje, ugrabiti moć,  zaraditi novce, sagraditi kuće,  imati puno djece…

Ipak, najviše što možemo postati,  biti,  je  ecce  homo… biti čovjek. To je bio Krešo. Jednostavno.  I zato  kada se budemo sjećali Kreše sjećat  ćemo se Čovjeka.

Ecce homo,  ecce  Krešo!