Home Struka


 

 

Sindikat prometnika vlakova Hrvatske

 

Trnjanska cesta 11f

Zagreb, 10000

tel.:  00385 1 378 31 71

fax.: 00385 1 457 60 07

e-mail: spvh@zg.t-com.hr

OIB: 85555259238

žiro-račun: 2360000-1101367698

 


Struka
Očitovanje na prijedlog modela privatizacije ovisnih društava HŽ Holdinga PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 27 Siječanj 2011 16:45

A_Klecina_webPoštovani,

očigledna posljedica  mantre   o  privatizaciji  je ta  što se probleme ne pokušava ni sagledati,  a  kamo li  rješavati.  Naprosto se čeka da ih riješi netko drugi  -  novi vlasnik.  A  pri tom, u tom čekanju,  problemi se kumuliraju i dolazimo  do točke kada  postaju  nerješivi.

Danas smo u točki kad je upitan opstanak osnovne djelatnosti, jer su problemi o kojima šutimo toliki da nas vuku u provaliju. Šutnju je nametnula uprava HŽ Holdinga, ali i dosadašnji predsjednik NO HŽ Holdinga – ministar B. Kalmeta. Ta (obavezujuća) šutnja i nečinjenje prenijeti su na upravu HŽ Infrastrukture i na članove njezinog NO (kao i na ostala društva).

HŽ Holding bavi se glumom rješavanja problema, a nije ih ni sagledao. Očito je posvemašnje neznanje. Da podsjetimo: privatizacijom  ne rješavamo  probleme  nego ih,  jednostavno  kao  vruć kesten,  prebacujemo  na  drugog.  Vaš problem  je što pritom  još mislite i zaraditi.   I to je problem  Bergera  i ostalih  konzultantskih kuća  jer nam ne ukazuju   na  probleme   i kako  ih riješiti, već nas upućuju  da  probleme prebacimo na drugoga  (vlasnika),  a on (netko drugi!) će ih kao čarobnim štapićem riješiti.  Pri tom se  konzultanti  bave  nebitnim  stvarima  kao što je   knjigovodstvena  vrijednost,  postotak privatizacije i  slično.   A  problemi  ostaju.

Izabrali ste  put   nerješavanja   problema, a u tom vas podržava i skupština HŽ Holdinga i Vlada RH. Kada  ćete konačno preuzeti  odgovornost  za  stanje  u  HŽ Holdingu,  sagledati probleme  i   početi odgovarati   za   njihovo   nerješavanje?

Ne samo da ne  pokušavate  rješavati  probleme,   nego   sprječavate  druge  koji ih  žele  rješavati,  a   najgore je  da  čak  i one  koji  pokušaju  ukazati na   bilo  koji   problem   pokušate svim silama   ušutkati.

Očuvati  mir  i   ne talasati  glavno  je geslo.  Zašto?

Za  rješavanje  problema  ključne su dvije stvari:  prvo  je  znanje  i drugo  je  odgovornost.  Oboje  potire  dobro plaćene sinekure.  Nema  problema,  ne trebamo nikakvo  znanje,  nema  odgovornosti.  Formula  je vrlo  jednostavna.

Kako ste odlučili ne rješavati probleme, a u tom vas podržava i skupština HŽ Holdinga i Vlada RH, tražimo da žurno provedete privatizaciju - predloženu ili bilo kakvu - koja neće za posljedicu imati nove dugoročne obaveze ni za HŽ Infrastrukturu, ni za ostala društva nastala podjelom jedinstvenih HŽ-Hrvatskih željeznica.

Cijena propadanja željezničke infrastrukture je „pametna“ odluka čuvanja mira tijekom kojega ste vi, ali još više skupština HŽ Holdinga (ministar Kalmeta) potpomognuta teatralnim sindikalnim predstavama (Forgač&Co.) za javnost prosuli puste milijune u ništa. Danak takvom opredjeljenju plaćamo kroz dramatičan pad brzina, kroz zatvaranje pruga i kolodvora, kroz pitanje opstojnosti željeznica u RH.

Puna kapa nam je kojekakvih prijetnji, ucjena, sindikalnih i ministarskih nečinjenja. Gotovo sve su uništili. Ovo malo što još nisu uspjeli (uništiti) nećemo prepustiti istom toku.

Odlučite li, unatoč ovom jasnom i nedvosmislenom protivljenju, nastaviti istim smjerom – podržavati udružene štetočine – jasno  je da ćemo se tome suprotstaviti.

S poštovanjem.

SPVH,

Ovaj dopis uputili smo članovima uprave HŽ HOLDING-a d.o.o.

Ovaj dopis dali smo na znanje:

  • Ivo Josipović, predsjednik RH
  • Jadranka Kosor, predsjednica Vlade RH
  • Luka Bebić, predsjednik Sabora RH
 
Otprema vlakova bez vlakopratnog osoblja PDF Ispis E-mail
Petak, 15 Listopad 2010 11:25

Pravilnik 2, Članak 26.

4. Bez vlakopratnog osoblja mogu voziti sljedeći vlakovi:


  • vlakovi za prijevoz putnika ako je otvaranje i zatvaranje vrata usklađeno s izmjenom putnika i ako strojovođa vodećeg vozila može prije polaska vlaka putem odgovarajućih pokazivača utvrditi da su vrata za ulazak odnosno izlazak putnika zatvorena.
  • vlakovi koji prevoze prazne putničke garniture
  • teretni vlakovi, osim sabirnih i vojnih vlakova
  • vlakovi za posebne željezničke namjene.


8. Sabirni vlak prati vlakovođa i najmanje jedan manevrist na vlaku.

PREPORUKA SPVH:


Znači, sabirni vlak se ne smije pokrenuti bez vlakopratnog osoblja, pa ni u slučajevima kada vozi direktno bruto, tj. nema vagona za međukolodvore na dionici pruge na kojoj prometuje.

U slučaju da se ne može osigurati vlakopratno osoblje za sabirni vlak, a po planu rada vlaka nema rada u međukolodvorima, isti se ne smije pokrenuti pod trasom sabirnog vlaka, nago se mora otkazati i u promet uvesti po trasi direktnog vlaka.

Direktni vlakovi ne mogu raditi (uzimati i ostavljati vagone) u međukolodvorima.

PRAVILNICI

Najnužniji akti priloženi su u .pdf u privitku.

Privitak:
Download this file (P_1_glava_201.pdf)P_1_glava_201.pdf[P_1_glava_201.pdf]89 Kb
Download this file (P_1_glava_202.pdf)P_1_glava_202.pdf[P_1_glava_202.pdf]106 Kb
Download this file (P_1_glava_203.pdf)P_1_glava_203.pdf[P_1_glava_203.pdf]421 Kb
Download this file (P_1_glava_204.pdf)P_1_glava_204.pdf[P_1_glava_204.pdf]110 Kb
Download this file (P_1_glava_205.pdf)P_1_glava_205.pdf[P_1_glava_205.pdf]330 Kb
Download this file (P_1_glava_206.pdf)P_1_glava_206.pdf[P_1_glava_206.pdf]162 Kb
Download this file (P_1_glava_208.pdf)P_1_glava_208.pdf[P_1_glava_208.pdf]262 Kb
Download this file (P_1_sadržaj.pdf)P_1_sadržaj.pdf[P_1_sadržaj.pdf]82 Kb
Download this file (P_2_pocetna_stranica.pdf)P_2_pocetna_stranica.pdf[P_2_pocetna_stranica.pdf]55 Kb
Download this file (P_2_pravilnik_tekst.pdf)P_2_pravilnik_tekst.pdf[P_2_pravilnik_tekst.pdf]609 Kb
Download this file (P_2_sadržaj.pdf)P_2_sadržaj.pdf[P_2_sadržaj.pdf]104 Kb
Download this file (U_28_glavni_tekst.pdf)U_28_glavni_tekst.pdf[U_28_glavni_tekst.pdf]226 Kb
Download this file (U_40_pocetne_stranice.pdf)U_40_pocetne_stranice.pdf[U_40_pocetne_stranice.pdf]82 Kb
Download this file (U_40_Uputa_tekst.pdf)U_40_Uputa_tekst.pdf[U_40_Uputa_tekst.pdf]380 Kb
Download this file (U_42_Tekst.pdf)U_42_Tekst.pdf[U_42_Tekst.pdf]164 Kb
Ažurirano Petak, 15 Listopad 2010 11:41
 


 

U SJEĆANJE

kreso vukovar 2008

Čovjek  može postići  svašta  u životu:  karijeru, osvojiti  medalje, ugrabiti moć,  zaraditi novce, sagraditi kuće,  imati puno djece…

Ipak, najviše što možemo postati,  biti,  je  ecce  homo… biti čovjek. To je bio Krešo. Jednostavno.  I zato  kada se budemo sjećali Kreše sjećat  ćemo se Čovjeka.

Ecce homo,  ecce  Krešo!