Home Video vijesti


 

 

Sindikat prometnika vlakova Hrvatske

 

Trnjanska cesta 11f

Zagreb, 10000

tel.:  00385 1 378 31 71

fax.: 00385 1 457 60 07

e-mail: spvh@zg.t-com.hr

OIB: 85555259238

žiro-račun: 2360000-1101367698

 


Video vijesti
Kud ide HŽ Cargo 13 01 2014 PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 13 Siječanj 2014 18:51

Kakva sudbina čeka HŽ Cargo? Različito o tome govore ministri Linić i SHD. Kako iz samog HŽ Carga ni riječi čuti nije prenosimo vijest koju je pripremio HR 1 i objavio danas, 13. siječnja 2014. u 17 sati:

 
Blagoslovljen Božić i sretna Nova 2014. godina PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 23 Prosinac 2013 09:20

Ima li ljepše blagdanske čestitke od izravne čestitke, licem u lice?

Upravo zbog toga naši snimatelji su  tijekom zadnja dva tjedna posjećivali kolodvore i druga službena mjesta te kolegice i kolege u njima snimajući čestitke za ovaj video:

Ažurirano Ponedjeljak, 23 Prosinac 2013 09:23
 
Razgovor s Darkom Peričićem, predsjednikom uprave HŽ Infre PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 22 Prosinac 2013 16:08

Pred nama je vrijeme u kojem zbrajamo što smo učinili u ovoj godini, te s puno upitnika nagađamo o namjerama poslodavca u idućoj godini koju svi jedni drugima čestitamo sa „sretna“. Radnici HŽ Infre zakoračili su u jedno tužno, ali i opasno razdoblje – prošao je rok za isplatu plaće, a nema čvrstih jamstava kad će uslijediti isplata.

U tom ozračju razgovarali smo s predsjednikom uprave HŽ Infre. Zatražili smo odgovore i na većinu dilema koja proizlazi iz prijedloga novog POR-a:

-          o statusu manevrista, skretničara, prometnika, dispečera,

-          o čuvanju imovine,

-          o jedinstvenoj organizaciji regija koja to u stvari nije

Slijedi 20 minuta u kojima su objašnjenja prekida rada u kolodvorima, statusu srednje dalmatinskih luka, neisplati plaće, poslovnoj politici o tehničkim kolodvorima, Međimurskoj pruzi:

 
Sindikalni prosvjed protiv ZOR-a PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 05 Prosinac 2013 20:06

Na prosvjedu na kojem je sudjelovalo 1500 članova sindikata čelnici pet sindikalnih središnjica prozivali su Vladu za nesposobnost, bahatost i socijalnu neosjetljivost. Poručili su Vladi da pozove sindikate za pregovarački stol i povuče prijedlog novog Zakona o radu (ZOR), jer ih "narod koji ih je doveo na vlast, može s nje i maknuti".

"Ova Vlada tzv. socijaldemokrata pokazala se najtvrđom neoliberalnom vladom do sada. Nisu uspjeli pokrenuti gospodarstvo i otvoriti radna mjesta, jedino što znaju je zavaditi ljude da mogu vladati", ustvrdio je Novosel i poručio premijeru Zoranu Milanoviću i ministru Mrsiću da je za njih "utakmica završena". "Imate još kratko sudačko vrijeme, ili ćete prihvatiti sindikalne zahtjeve ili vas neće biti", zaprijetio je Novosel čiji je govor pozdravljen uzvicima odobravanja i zviždanjem Vladi.

Ozren Matijašević (Hrvatska udruga radničkih sindikata) ocijenio je da "nikada u Hrvatskoj nisu bila lošija vremena sa zločestijim i nesposobnijim gazdom".

"Nesposobni i bahati igraju se Vlade na naš račun. Ako ih ne spriječimo bit će još gore", rekao je Matijašević te ustvrdio da je cilj tri nova zakona (o radu, o povremenim poslovima i mirovinskom osiguranju) uspostava novih uvjeta u kojima će radnik biti što jeftiniji i lako zamjenjiv.

Sindikati će tome biti nepremostiva prepreka, ustvrdio je Matijašević poručivši Vladi da joj je "kreditni rejting smeće", te da je "tek nakon pola mandata pokazala svoje pravo lice, zabranjujući štrajkove, uvodeći radne obaveze i izručujući radnike zakonodavnom tsunamiju".

"Izigrali su sve - nezaposlene, umirovljenike, radnike i mlade, sve - osim sebe i svojih", optužio je Krešimir Sever (Nezavisni hrvatski sindikati) te istaknuo da je "ovaj ZOR sramna ponuda koju radnici ne mogu prihvatiti".

"Ministre Mrsiću ili prihvatite naše zahtjeve ili odstupite, jer ovakav ZOR kakav vi predlažete neće proći. Nećete nas tjerati da radimo do smrti da bismo vas manje koštali u mirovini", rekao je Sever. Pritom je Vladi koja se, kaže, okrenula od radnika i naroda simbolično darovao natpis "OTKAZ" u čizmu uoči sutrašnjeg blagdana sv. Nikole.

Vrijedi napomenuti da je sindikalnih predstavnika iz HŽ-a ili onoga što je još od tih željeznica preostalo bilo više no ikada. Osim nas u prosvjedu su sudjelovali i kolege iz SŽH, SIHŽ, SHŽ i SSH.

Kako u medijima uglavnom prenose rečenicu-dvije nudimo naš video u kojem se čuje puuuunooo više rečenog:

 
Ususret zimi i snjegoborbi PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 24 Studeni 2013 21:06

Prošle godine u nekoliko navrata dolazilo je do kolapsa željezničkog prometa. Vlakovi su ostajali zatrpani u snijegu, neorganiziranost čišćenja činilo se bila je posvemašnja. Posebno bolno bilo je gledati da su ceste bile koliko-toliko očišćene i da se javni cestovni promet odvijao. A željeznica i vlakovi bili su nemoćni do apsurda. U nedostatku argumenata mi smo velike količine snijega u Gorskom kotaru i Lici proglašavali iznenađenjem. Ne želimo ponovo slike promrzlih putnika, otkazanih vlakova,  a prije svega ne želimo da poznati pojedinci imaju priliku sve svoje neodgovornosti prebaciti na HŽ Infru.

Sve u svemu, čini se da smo spas pronašli u nedolasku prave zime i izostanku snijega i niskih temperatura. Najave za slijedeći tjedan govore da će i te vremenske povoljnosti prestati. Hoće li nas opet uglavnom s pravom prozivati da smo katastrofalno neorganizirani glede snjegoborbe?

Pogledajmo naš video na ovu temu:

 
«Početak«12345678910»Kraj»

Stranica 1 od 14
 

U SJEĆANJE

kreso vukovar 2008

Čovjek  može postići  svašta  u životu:  karijeru, osvojiti  medalje, ugrabiti moć,  zaraditi novce, sagraditi kuće,  imati puno djece…

Ipak, najviše što možemo postati,  biti,  je  ecce  homo… biti čovjek. To je bio Krešo. Jednostavno.  I zato  kada se budemo sjećali Kreše sjećat  ćemo se Čovjeka.

Ecce homo,  ecce  Krešo!